Pukija

NimetönMuotia, pukeutumista ja vaatteita on Suomessa tapana väheksyä. Niiden roolia elämänlaadun, kommunikaation tai silkan arkisen toimintatehon osana ei oikein osata eikä haluta huomioida. Outoa sinänsä; luulisi, että täällä jos missä vaikkapa talvitakin tärkeys jo todistaisi, ettei ole kyse mistään vähäpätöisestä asiasta vaan suorastaan selviytymistaistelusta.
Onneksi tiedän vihdoin, miten vastaan “köyhät ne vaatteilla koreilee” provokaatioihin: pyydän katsomaan elokuvan nimeltä Pukija / The Dresser (ohjaus Richard Eyre)kaksi
Siinä kolme mielettömän taidokasta näyttelijää yltyy intensiivisiin  roolisuorituksiin pienessä, intiimissä ja hyvin teatterinomaisessa teoksessa.
Vanha, nukkavieru pukija (Ian McKellen) valmistelee kuolemaisillaan olevaa, pahasti dementoitunutta tähtinäyttelijää (Anthony Hopkins) illan esitykseen. Elokuvan aikana kuningas Leariksi laittautuminen kokoaa sairaalloisen vanhuksen vielä yhteen hienoon esiintymiseen.
Pienet yksityiskohdat kuten kontrasti samettisen aamutakin ja nukkavierujen kotikutoisten pujoliivien välillä kärjistää tunnelmaa ja päähenkilön pakottava tarve hankkiutua ulos omista vaatteistaan vaikka keskellä katua antavat ajattelemisen aihetta. Yksinkertainen valkoinen yöpaitakaan ei koskaan enää näytä yhdentekevältä. emily
learNaispääosan (Emily Watson) puvut jäävät tarkoituksellisesti taka-alalle. Elokuvan vahvojen miesten välinen kamppailu ei yksinkertaisesti jätä tilaa muille, eikä se tarvitse ylimääräisiä  koristuksia. Samalla on kuitenkin myös pakko huomauttaa, että elokuvassa ei tehdä vaatteista numeroa; olisi täysin mahdollista katsoa se piittaamatta tippaakaan puvustuksesta. Minä nyt vain satuin valitsemaan tämän vinkkelin…ian
Jos siis ensivaikutelman tekeminen on yksi vaatteiden merkittävistä tehtävistä, kannattaa jokaisen todella miettiä, millaisen olon ne luovatkaan  kantajalleen. Itse kullekin tekee varmasti hyvää tuntea olevansa “voittajan vaatteissa”, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan jokaisen oman persoonan kohdalla. Minä ainakin koin tämän kotisohvalla nähdyn “teatteriesityksen” minimalistisen puvustuksen todella voimallisesti ja pidän siitä saamaani tietoa arvokkaana.
Puvustajat, somistajat, vaatturit, räätälit, muotisuunnittelijat, pukeutumista tutkivat historioitsijat ja ompelijat, millainen valtavan hieno taito teillä onkaan hyppysissänne!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s